00%
Loading

Oliver, 22, gick från badvakt till toppsäljare

Oliver, 22, gick från badvakt till toppsäljare

För Sales managern Oliver Agtorn var Innovative Sales en helomvändning. Det är viktigt för mig att jag gör något som jag bryr mig om och som utmanar mig, varje dag.

När en annons från Innovative Sales kom upp i flödet på Instagram blev Oliver nyfiken direkt. Dels hade han tröttnat på jobbet som badvakt i Västerås, dels drömde han om att flytta till Stockholm och starta en karriär. - Det var ett roligt arbete, men efter ett tag kände jag att jag sökte något mer utmanande.

Hej Oliver, nu har du jobbat lite drygt 1,5 år som fältsäljare hos oss. Kan du minnas tillbaka vad som lockade dig att söka arbetet?

Hej! Ja, när jag sökte arbetet på Innovative sales så arbetade jag dåvarande som badvakt i Västerås 2 – 3 dagar i veckan. Jag hade inte en jättetydlig plan över exakt vad jag ville syssla med just då och hade inga planer på att fortsätta utbilda mig efter gymnasiet under den tidpunkten. Jag hade en dröm om att flytta till Stockholm för att starta en karriär, men inom vad visste jag inte än. Det jag visste var att jag ville ha ett arbete som utmanar mig och som jag bryr mig om.

Hade du någon säljerfarenhet sedan tidigare?

Nej, jag hade ingen säljerfarenhet innan Innovative Sales.

Hur har verkligheten varit kontra förväntningarna?

När jag startade min anställning fick jag höra mycket om hur lönerna och utvecklingskurvan kunde se ut om man gjorde ett bra jobb, det rann av mig direkt. Jag trodde att det var mestadels snack, men efter 2 – 3 månader började jag se det med mina egna ögon och förstod att det faktiskt var möjligt om man var villig att arbeta hårt för det.

Vad har jobbet som säljare gett dig?

Innan jag började så var jag orolig över att jag skulle stöta på en mängd otrevliga kunder och få dörrar stängda i ansiktet. Riktigt så var det inte, självklart kommer man stöta på någon mindre trevlig kund men man lär sig bemöta och hantera de personerna. Jag skulle säga att man arbetar mycket med sig själv och sin personliga utveckling när man arbetar med detta yrke. Jag känner att jag fått mycket bättre självförtroende, blivit mer ansvarstagande men också utvecklat min förmåga att förstå och bemöta olika typer av människor. Besöker du 40 olika hushåll kommer du träffa 40 helt olika personer. Jag kunde även känna att det var småjobbigt att prata inför en större grupp förut och idag är det något jag gör dagligen. Det är något jag kommer ta med mig i resten av mitt liv.

Vad tycker du är den största utmaningen som säljare?

Dem flesta säljarna kommer någon gång att uppleva en dipp. Jag kom in och gjorde rätt bra ifrån mig direkt, men stagnerade på den nivån ganska snabbt. Jag gjorde samma siffror om och om igen vilket blev jobbigt för psyket – Kunde jag inte bli bättre än såhär? Det jag insåg var att jag hade blivit bekväm, och att känna sig bekväm är enligt mig den största fienden när man arbetar som säljare.

Hur ser en vanlig dag ut för dig?

Jag brukar vanligtvis komma in runt 11-tiden och ta en kaffe med mina kollegor innan vi startar igång. Jag sätter mig därefter med planeringen för uppstarten där vi går igenom bland annat agendan och målen för dagen. Vid 12 startar vi uppstartsmötet som pågår i en timme, därefter får vi i oss lunch och beger oss ut för att besöka våra kunder mellan 15-21. När man startar igång med sina kundbesök så ser ingen dag ut som den andra. Du träffar på olika människor i olika områden, och det är något jag tycker väldigt mycket om med den här tjänsten. Alla blir i slutet på dagen upphämtade av en bilansvarig där man tillsammans åker till bestämd avsläppingsplats eller boendet.

Fältsäljare reser ju rätt mycket, kan du berätta lite om det?

Vi reser minst varannan vecka till olika städer runtom i Sverige. Jag har arbetat strax över ett år det och det känns som jag redan sett hela Sverige. Allt från Sundsvall ner till Malmö. Jag skulle säga att resorna är något av det roligaste med arbetet och något som verkligen bidrar till gemenskapen i gruppen. Vi ses vanligtvis söndag eftermiddag och åker hela gänget tillsammans till den staden vi ska bearbeta, sen åker vi hem lite tidigare på fredagar så man hinner vila upp sig till veckan efter. Vi var senast i Skara där vi bodde två och två i jättefina stugor, så man blir verkligen som en liten familj.

Vad är det bästa med Innovative Sales?

Om man kommer hit och ger sitt allt, så får man minst det dubbla tillbaka. Jag fick tidigt möjligheten till att utvecklas inom bolaget. Jag fick hålla uppstarter, utbildningar och ta mer ansvar tillsammans med mina kollegor. Det är väldigt drivna och ambitiösa personer man omges och influeras av.