00%
Loading

Från säljare till rekryterare – Jolins resa på Innovative

Från säljare till rekryterare – Jolins resa på Innovative
Från att ha pluggat vård och omsorg, till att bli säljare och sedan rekryterare. Jolin har verkligen visat att oavsett om det handlar om sälj eller något annat område, så är den enda vägen på Innovative – framåt.

Vad heter du och vad är din roll på Innovative?
Jag heter Jolin Ericsson och jag är rekryterare på Innovative.

Hur hittade du till Innovative?
Jag läste vård- och omsorgsprogrammet, men kände att det inte var helt rätt för mig. Då såg jag jobbannonsen på Instagram, tänkte jag att sälj kanske är min grej. Så jag bara sökte – och nu är jag här!

Hur länge har du jobbat här och var gjorde du innan?
Jag har började på Innovative för snart 3 år sedan. Innan det pluggade jag på gymnasiet. Jag började direkt efter studenten, så detta var faktiskt mitt första jobb!

Hur har du utvecklats på den tiden?
Personlighetsmässigt har jag utvecklats så mycket. Med tanke på att detta var mitt första jobb, lärde jag mig främst att bli mer professionell. Jag har också fått det mycket lättare att prata med andra människor, oavsett ålder, situation osv.

Yrkesmässigt har det också skett mycket. Jag började jobba på Innovative som säljare – precis som alla andra. Och då vi endast arbetar med internrekrytering växte jag till rollen som rekryterare. När en sådan tjänst blir tillgänglig rekryterar vi helt enkelt inte några nya personer, utan låter någon av våra säljare utvecklas till den nya rollen.

Vad gör att du trivs på Innovative?
Alla kollegor. Alla chefer. Allt. Jag har inte haft någon tidigare erfarenhet av en arbetsplats – men jag har stannat här just för att jag tycker att det är kul att komma till jobbet.

Hade du några förutfattade meningar om säljyrket?
Ja, försäljning är ju ett tabubelagt jobb. Pappa tyckte verkligen inte att jag skulle bli säljare. Att det var jobbigt att inte ha en säker lön och jobba för provision. Sedan kunde jag dock motbevisa honom, när jag fick både garantilön och provision på Innovative. Tillslut tjänade jag också bättre än vad han själv gjorde.

Vad är ditt nästa mål i karriären?
På kort sikt är det att ta in så många nya medarbetare som möjligt. På längre sikt, vill jag gå en HR-utbildning och fortsätta utvecklas inom området. Jag började här som säljare, men jag upptäckte att jag också tyckte väldigt mycket om att jobba med personal och rekrytering.

Det är just det jag gillar mest med att jobba på Innovative – att det finns fler spår du kan ta. Vi är främst säljare, men är du intresserad av att testa något annat finns den möjligheten.


Om du skulle likna ditt jobb till en film, vilken skulle det vara?
Det är ingen film, men jag skulle säga serien Friends. Just för att det är så mycket vänskap och sammanhållning här. Alla hänger med alla. Det är ju också mycket drama i Friends…. Men den biten har vi som tur inte.

Har du någon hemlig talang som du tycker har hjälpt dig i karriären?

Jag är en människokännare. Jag har rätt så lätt att läsa av människor och anpassa mig till dem. Detta är verkligen värdefullt när det kommer till både sälj och rekrytering.

Vad är det konstigaste som har hänt dig som under din tid som rekryterare?
När man träffar så många olika människor som jag gör, har det hänt att man har träffat en eller annan extra speciell kandidat. Bl.a. en som hade bäbisdräkt och en napp i munnen och en som dök upp utan tröja och åt chips. Detta var kanske inte de bästa exempel på vad man ska göra på en jobbintervju.